tisdag 23 oktober 2007

Peter Lodenius: Tillbaka till stenåldern?

Eller åtminstone 50-talet. Dit vill tydligen den pensionerade journalistikprofessorn Esko Salminen, som i en nyutkommen bok om synen på inbördeskriget 1918, förlåt frihetskriget, klagar över att segrarnas syn inte längre står oemotsagd. Den gällde mycket länge, i stort sett tills Väinö Linna i sin romantrilogi Här under polstjärnan (1959-62) gav en skildring av skeendet på ett lokalt plan under 1900-talets första årtionden som inte motsvarade den vita standardversionen.
I en intervju i HS (17.10, Jyrki Räikkä) anklagar Salminen Linna för att - medvetet eller omedvetet - ha gått kommunisternas och Sovjetunionens ärenden genom att visa det röda upproret som berättigat. Nästan som om det var ett beställningsarbete. Och Salminen har faktiskt en beställning: någon borde skriva en vit motsvarighet till Linnas trilogi. Medan den skildrade händelserna ur tavastländska torpares synvinkel skulle det tydligen nu behövas en stor roman ur herrgårdsfolkets och prästernas synvinkel.
Det är en lite kuslig syn på skönlitteraturen: den ska tjäna statsmaktens, segrarnas, samhällssyn. Antagligen har Salminen, som i årtionden utbildat journalister i Tammerfors, en liknande syn på journalistiken.. Kanske det faktiskt satt sina spår i journalistiken i vårt land, som i alltför hög grad innebär att man snällt sprider information och desinformation som kommer uppifrån.
*
Jag råkade ut för ett banalt exempel på det på söndagen när jag - mot min vana - lyssnade på TV-nyheterna. Nyhetsuppläsaren berättade om en amerikansk operation mot Sadr City i Bagdad, som slutade i att 49 brottslingar dödades. Jag hörde inga citationstecken och undrade om de andra i rummet hört som jag. De bekräftade, en av dem hade fått ett intryck av att det var en räd mot ett fängelse, men de var inte förvånade. Det verkade som om mänskor som lyssnar mera på TV än jag inte fäster så stor vikt vad som sägs där.
Jag började leta efter rapporter om operationen och hittade telegram i amerikanska tidningar som sade att 49 irakiska militanta enligt amerikanska uppgifter dödats vid räden, medan irakisk polis och sjukhuspersonal uppgett att 15 personer dödats, bland dem tre barn. Bilder visade två döda småbarn. Till slut hittade jag en mening om att amerikansk militär faktiskt förklarat att alla 49 dödade var kriminella, ett ord som amerikanska nyhetsbyråer tydligen lämnat bort i sina rapporter - sund källkritik, eftersom det måste vara svårt att kunna definiera vem som är kriminell, om man inte utgår från att alla som bor i ett av Bagdads fattigaste områden är brottslingar. Men den källkritiken ägnar sig de finska TV-nyheterna tydligen inte år.
*
Historikern Veli-Pekka Leppänen som recenserar Salminens bok (HS 21.10) ser den som rätt så värdelös. Juristen Jukka Kemppinen konstaterar att både vita och röda gjorde sig skyldiga till fruktansvärda dåd under kriget. Det medger Salminen i intervjun, men han anser att de vita avrättninmgarna av röda framhävs i onödan och förstår dem: "I många fall var avrättningarna ett inslag i en ändamålsenlig krigföring. Stridsdugliga fiender måste elimineras." Det skedde som känt under flera år efter kriget - flera röda dog ju i fånglägren än under kriget. Pä HS' nätsidor har Salminens syn på 1918 mötts av en viss förståelse, även om t.ex. professor Juha Sihvola ser den som närmast absurd.

torsdag 18 oktober 2007

Peter Lodenius: Paavo, Paavo, olycksfödde gubbe

Redan Runeberg förstod idén med solidaritet. Bonden Paavo var inte självisk, när han fick en liten skörd men grannen ingen alls delade han med sig av det lilla han fått. När vinbonden Paavo Väyrynen på onsdagen presenterade regeringens utvecklingssamarbetspolitiska program verkade han ha svårt att skilja mellan sina roller som utrikeshandel- och utvecklingssamarbetsminister. När det hänvisades till kritik som riktats mot programmet att det i alltför hög grad tror på finländska företags insatser sade han flera gånger att det var kritik som han inte begrep. Det var helt omöjligt för honom att förstå att det finns situationer där det bromsar upp utvecklingen i ett fattigt land när man importerar varor från Finland i stället för att skaffa dem lokalt. Han uttryckte sin oförståelse med sådant eftertryck att den säkert inte var spelad.
Peter

Välkommen till tidningen Ny Tids blogg!

Här kommer du att få läsa redaktionens och skribenters inlägg, som inte alltid finns i papperstidningen.